De 3 ingrediënten voor een pakkend verhaal – Emoties (3)

Wat maakt een verhaal een goed verhaal? Daar zijn een heleboel verschillende en een heleboel lange antwoorden op te geven. Maar als we het even simpel houden, dan ben je er al met drie belangrijke ingrediënten:

    • Acties
    • Zintuigen
    • Emoties

EmotiesHoeveel van elke je gebruikt, is een kwestie van smaak, maar ze zijn wel alle drie nodig. In deze blogpost is het tijd voor emoties. Lees hier meer over ‘Acties‘ en hier over ‘Zintuigen’.

Emoties maken het invoelbaar en urgent

Het is interessant om te zien hoe vaak we een (wetenschappelijk) verhaal vertellen zonder ook maar een enkele emotie te benoemen. Emoties doen er niet toe, lijkt het. Alleen de rationele, feitelijke informatie is belangrijk. Echter, juist de emoties geven (onbewust) de urgentie aan. Als we vertellen dat er tegenwoordig x aantal CO₂-moleculen in de lucht zijn en dat dit een stijging is van y procent ten opzichte van z jaar geleden, dan doet niemand dat iets. Maar als je die zin eindigt met “en daar maak ik mij zorgen over”, geeft dat ineens lading aan de feiten. De emotie geeft kortom aan hoe we de feiten moeten interpreteren.

Vertel dus over je frustraties, opluchting en blijdschap, het onderstreept hoe belangrijk je verhaal is. Daarnaast maken emoties het ook veel interessanter en spannender om je verhaal te horen of te lezen. We leven nu eenmaal graag mee met mensen.

Actie, zintuigen en emotie

Toepassen op jouw verhaal?

Zo in een blogpost is het allemaal leuk en aardig en lijkt het simpel. Maar zelf doen werkt het allerbeste om iets nieuws te leren. In de workshop Scientific Storytelling leer je razendsnel hoe je acties kunt toepassen op jouw wetenschappelijke verhaal. En natuurlijk komen in de workshop ook emoties en zintuigen aan bod. In minder dan een halve dag weet je hoe je jouw wetenschappelijke content om kunt zetten in een begrijpelijk en boeiend verhaal.