5 jaar Scientific Storytelling: boek jij de tachtigste workshop?

De tachtigste workshop komt eraan. Dat blijkt uit de lijst die we opstelden naar aanleiding van het vijfjarig jubileum. Scientific Storytelling: van gelegenheidsduo tot geolide machine.

Het is 1 juni 2018. Marloes en David geven hun eerste workshop. Marloes is uitgenodigd door Nijmeegse studenten wetenschapscommucatie en bedenkt dat ze iets samen met David wil doen. Ze heeft David namelijk een jaar eerder gezien toen hij een workshop ‘Storytelling voor dummies’ gaf aan wetenschapsjournalisten, onderzoekers en voorlichters. In die workshop gebruikte David technieken uit improvisatietheater. Hé, dacht Marloes, die zelf ook aan impro doet, daar wil ik meer mee!

Streefgetal
De workshop in Nijmegen is een groot succes. Niet alleen bij de studenten, maar ook bij Marloes en David. Terwijl ze naar huis rijden, bedenken ze een naam, een format en een streefgetal. Ze zetten in op twintig workshops per jaar. Ambitieus?

Al in 2019 geven David en Marloes die twintig workshops. Ze gaan onder andere op bezoek bij het UMC Utrecht, bij de VNCI en bij Dutch Research Council. Het streefgetal is dus gehaald.

Corona
Alleen dan wordt het 2020 en komen de coronabeperkingen. Scientific Storytelling gaat online. Dat werkt overigens nog best goed: Marloes en David geven toch nog zestien workshops. Dat komt mede dankzij het vertrouwen van de KNAW, de KNHG en de Universiteit Leiden.

Maar in 2021 slaat de online-moeheid toe en blijft de teller steken op negen.

Van een workshop komt een workshop
Gelukkig trekt trekt de boel in 2022 aan: negentien workshops. Veel klanten hebben eerder, in een andere omgeving, een workshop Scientific Storytelling gevolgd en zijn zo enthousiast dat ze in hun nieuwe netwerk ook weer een workshop voorstellen. “Van een workshop komt een workshop”, zoals David en Marloes dat noemen. Ze zijn onder andere te gast bij de Universiteit van Amsterdam en de Utrecht University en bij conferenties over levenswetenschappen en biofysica.

En dan is het 2023. Het lijkt wel of iedereen loskomt. In de eerste maanden van het jaar geven Marloes en David zo’n beetje elke week een workshop. Onder andere voor internationale PhD-studenten die wiskunde en CT-scans combineren, voor diverse onderzoeksprojecten van Wageningen UR en voor communicatie-experts van ZonMw.

Wat begint als een gelegenheidsduo is nu in 2023, bijna vijf jaar later, een goed geolide machine die al 79 workshops heeft gegeven.

Boek jij de tachtigste workshop?

Afbeelding via Pexels, Cup of Couple