Meld je aan voor onze workshop op 10 april in Utrecht

Heb je je ooit afgevraagd hoe je wetenschappelijke verhalen spannender kunnen? Schrijf je dan in voor de speciale workshop Scientific Storytelling voor onderzoekers en wetenschapscommunicatoren op woensdag 10 april 2024 in Utrecht.

Verhalen zijn de ideale manier om informatie over te brengen. Het menselijk brein is als het ware voorgeprogrammeerd voor verhalen. Op woensdag 10 april 2024 leren Marloes ten Kate en David Redeker je een aantal technieken om (wetenschappelijke) verhalen te vertellen.

Workshop voor (wetenschaps)communicatoren en onderzoekers
De workshop is bedoeld voor onderzoekers en (wetenschaps)communicatoren die creatieve invalshoeken zoeken, betere verhalen willen vertellen en willen boeien, verbinden en meer impact willen maken.

Communiceren over wetenschap kan moeilijk zijn. Wetenschap is complex, genuanceerd en kent veel onzekerheden. Het kan lastig zijn om abstracte bevindingen op een toegankelijke manier over te brengen. Je publiek staat niet altijd open om de informatie te ontvangen, of ze besteden er zelfs helemaal geen aandacht aan.

Gelukkig ben je niet de eerste die dit probleem tegenkomt. Storytelling is een geweldige manier om onderzoek op een duidelijke, begrijpelijke en boeiende manier over te brengen.

Wil je geweldige ideeën opdoen voor je communicatie-inspanningen? Wil je het onderzoek van je instelling door een creatieve bril bekijken? Wil je inzicht krijgen in hoe je onderzoeksresultaten effectiever en spannender kunt communiceren? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Improvisatie gecombineerd met wetenschapscommunicatie
De workshop combineert technieken uit de theatersport met wetenschapscommunicatie. Theatersport is een vorm van improvisatietheater waarbij acteurs suggesties uit het publiek gebruiken om ter plekke op het podium een verhaal te creëren. Tijdens de workshop leer je onder andere de ingrediënten van een goed verhaal en hoe je een spanningsboog creëert.

Programma-onderdelen
– De fasen en ingrediënten van een verhaal: wanneer is iets een verhaal?
– Visual storytelling: neem je publiek mee op reis.
– Invalshoeken om wetenschap als een verhaal te vertellen.
– Metaforen en analogieën: hoe maak je het abstracte begrijpelijk?
– Praktijkvoorbeelden van verhalende wetenschapscommunicatie.

Resultaten
Na de workshop weet je hoe je effectief en op een boeiende manier kunt communiceren over wetenschap. Je hebt handvatten gekregen om je eigen creativiteit aan te boren. Je weet hoe je je onderzoek een ‘menselijke factor’ kunt geven, zodat je optimaal verbinding kunt maken met je publiek. Je publiek heeft meer aandacht en begrijpt en onthoudt je boodschap beter.

About the trainers
David Redeker and Marloes ten Kate vertellen al jaren verhalen over wetenschap. David schrijft en adviseert. Marloes presenteert en maakt video en TV. Beiden zijn ervaren improvisatie-acteurs. Ze weten hoe ze in korte tijd een spannend verhaal kunnen vertellen.

Praktische informatie
Datum en tijd: Woensdag 10 april 2024, 13.30 – 17.00 uur.
Locatie: Se7en, Mariaplaats 7, 3511 LH Utrecht, www.sevenutrecht.nl.
Kosten per persoon: €250 exclusief btw (€302,50 inclusief btw).
Taal: Nederlands.
Groep: max 18 personen.
Factuur: Na je inschrijving mailen we je met de vraag welke informatie we op de factuur kunnen zetten (zoals werkordernummer, mailadres van de financiële administratie).