Medifoor: visuele medische metaforen in de spreekkamer

Bij onze workshops Scientific Storytelling gaan we vaak in op metaforen en analogiëen. Vandaag ontdekte ik de medifoor. Van afbrokkelende muur (eczeem) en auto-alarm (zenuwpijn) tot poepfile (obstipatie) en  postduiven (hormonen).

“Een medifoor is een getekende medische metafoor. Een kort beeldverhaal, dat uitleg geeft over een ziekte, behandeling of onderzoek”, zo zeggen  de makers op hun website medifoor.nl. Een medifoor helpt ingewikkelde informatie begrijpelijk te maken. Het slaat een brug tussen patiënt en zorgprofessional.

Er zijn meerdere dingen die ik mooi vind aan de mediforen en de website. Ten eerste is het taalgebruik eenvoudig. Ten tweede gebruiken ze strip-achtige beelden die je stap voor stap kunt uitklappen. Je wordt als het ware het verhaal ingedoken. En ten derde gebruiken ze bij elke medifoor een hoofdpersoon met een naam. Dat maakt dat je je met zo’n hoofdpersoon kunt identificieren.

De poepfile
Een voorbeeld? De medifoor over obstipatie, de poepfile begint zo: “De darmen van Maartje zijn verstopt: ze heeft last van obstipatie. Ze probeert te poepen, maar er komt niets. Ze krijgt er buikpijn van. Omdat de poep vast zit in haar darmen, ontstaat er een poepfile. Net als een file van auto’s op de weg.”

Hoe het begon
Het verhaal over het ontstaan van mediforen, is ook mooi. In 2019 bedenkt kinderarts Charlie Obihara het concept. Hij mist namelijk iets in de spreekkamer: beelden en verhalen. Zijn dochter Ndidi Obihara komt met het idee om het online uit te werken. Charlie Obihara ontmoet ontwerper Albert Hennipman en de rest is geschiedenis.

Ook voor jouw onderzoek
Een medifoor, of een niet-medische variant daarvan, kun je ook goed gebruiken als je communiceert over onderzoek. Welke metafoor kun jij bedenken waarbij je iets alledaags vergelijkt met een concept uit jouw eigen onderzoek? Weet je niet waar te beginnen? Denk dan eens aan legosteentjes, spaghetti of koffiefilters. Die blijken vaak verrassend goede metaforen.

En wil je hulp bij het uitleggen van jouw onderzoek in toegankelijke taal? Neem even contact met ons op, we denken graag met je mee

Beeld: Stukje van de poepfile. Credit Medifoor / Max Philippi