Recensie: How to tell a story

Al meer dan twintig jaar brengt het Amerikaanse collectief The Moth verhalen op het podium die worden verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Hoog tijd, zo besloot de harde kern achter The Moth, om een boek uit te brengen met tips en tricks over hoe je het best verhalen kan vertellen. Het zit goed in elkaar en staat bomvol voorbeelden die smaken naar meer.

Het boek How to tell a story bestaat uit twaalf hoofdstukken. Elk hoofdstuk gaat in op een ander aspect van het verhalen vertellen. Van ‘hoe kom je op een idee’ via ‘hoe geef je structuur’ naar ‘hoe presenteer je op een podium’. En dan zijn er nog meerdere bijlagen. De handigste bijlage is ‘Our guide to getting started’. Die bevat oefeningen, invulschema’s en beginnetjes voor een verhaal.

SExI
Ik vind het boek goed geschreven. De auteurs gebruiken aan de lopende band mijn favoriete SExI-structuur. Eerst maken de auteurs een bewering (State), vervolgens leggen ze die uit (Explain) en daarna geven ze meerdere voorbeelden (Illustrate). Heel fijn. De vele voorbeelden en de uitgebreide beschrijvingen zijn inspirerend.

Een voorbeeld? Op pagina 35 gaat het over veranderingen. Alle verhalen van de Moth bevatten een verandering, een verschuiving. Volgens de auteurs hoeft het niet per se een Eureka-moment te zijn. Ze geven als voorbeeld enkele vragen die je kunt stellen: Was er een moment dat je van overtuiging veranderde? Was er een moment dat alles opeens heel duidelijk voor je werd? Wanneer ontdekte je dat je sterker was dan je dacht? Wanneer realiseerde je je dat je helemaal fout zat? Of was er een moment dat je een nieuw kapsel liet aanmeten dat je vleugels gaf?

Verhaalfragmenten
Ik heb eigenlijk maar twee kleine minpuntjes. Als eerste: er zijn zoveel voorbeelden en er worden zoveel namen van vertellers en begeleiders genoemd, dat het me geregeld duizelde bij het lezen. Veel van de namen van de vertellers en begeleiders leken voor mij uit de lucht te vallen. Pas op het eind had ik door dat er wel degelijk een structuur in de opbouw van de hoofdstukken zat. Steeds wordt er een verteller aangekondigd, dan een fragment en dan commentaar van de begeleider.

Een tweede minpuntje, en dat is eigenlijk een verkapt pluspunt, is dat het boek alleen verhaalfragmenten bevat. Ik zou heel graag de hele verhalen lezen of luisteren. Maar ja, dan zou het boek superdik worden. Gelukkig zijn er buiten het boek honderden verhalen van The Moth beschikbaar. The Moth heeft namelijk meerdere verhalenbundels, een website en podcasts.

Al met al vind ik How to tell a story een goed boek voor iedereen die wil leren hoe je beter verhalen kunt vertellen. En heb je geen zin om een boek te lezen en wil je in de praktijk oefenen met je eigen verhaal? Dan kun je natuurlijk altijd een workshop Scientific Storytelling boeken. Op 10 april 2024 bijvoorbeeld. Dan geven we een open workshop in Utrecht. Check de info en meld je aan.

Cover van het boek How to tell a story

Boek
How to tell a story – The essential guide to memorable storytelling from The Moth
.

Door Meg Bowles en anderen, april 2023. Engels, paperback, isbn 9780593139028, 352 pagina’s, € 15,98 (bol.com, maar je bestelt natuurlijk bij je lokale boekhandel).

Ook verkrijgbaar als hardcover, e-book, luisterboek (zie webpagina van het boek)